Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών υλοποίησε δράση αναφορικά με την ομαλή μετάβαση των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, η Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου (μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος) συνδέθηκε με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης και συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες, απαντώντας σε ερωτήσεις και δίνοντας διάλεξη πάνω στο θέμα. Έμφαση δόθηκε στους ψυχολογικούς και γνωστικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάβαση στο πανεπιστήμιο καθώς και σε στρατηγικές μελέτης και μάθησης.
Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές και τις μαθήτριες για το ενδιαφέρον και την αλληλεπίδραση, στη διεύθυνση του σχολείου και ιδιαίτερα στη Δρ. Ιωάννα-Ευπραξία Παρηγορίδη για την ευγενική πρόσκληση.
Η εκδήλωση στην ιστοσελίδα του σχολείου:
http://gym-kall-kozan.koz.sch.gr/wordpress/?p=4710
Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε πως το τ. ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Βιοεπιστημόνων που έλαβε χώρα στις 22-24 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη, διοργανώνοντας το Scientific Social Event του συνεδρίου με τίτλο ¨Πώς ο εγκέφαλος διαμορφώνει την πραγματικότητα: Ο νευρώνας Jennifer Aniston και άλλες περιπέτειες 2.0″.
Το δρώμενο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, από τα Ιωάννινα στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 22:00. Υπό τον συντονισμό της Δρ. Λευκοθέας-Βασιλικής Ανδρέου, απόφοιτες του τμήματος και μέλη του "The Cognitive Neuroscience Social Club", παρουσίασαν το δρώμενο.
Η εκδήλωση είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους θεατές σε θέματα που αφορούν τις νευροεπιστήμες και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με έμφαση στη σχέση μεταξύ αίσθησης και αντίληψης. Σχεδόν 300 σύνεδροι, στην πλειονότητά τους προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών από όλη την Ελλάδα, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, σε ένα κατάμεστο θέατρο και παρακολούθησαν μια σειρά τεσσάρων ομιλιών-performances.
Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση παρατίθεται παρακάτω.
Επίβλεψη, επιστημονική & καλλιτεχνική επιμέλεια:
Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου
Έρευνα & Παρουσίαση (με αλφαβητική σειρά):
Κατερίνα Κηροποιού
Παναγιώτα Κουλούρη
Παναγιώτα Παπαπέτρου
Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ιστοσελίδα συνεδρίου:
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι απόφοιτες του τ. ΒΕΤ που είχαν ενασχόληση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους με ομάδα μαθημάτων που αναφέρονται στην επικοινωνία της επιστήμης (Γνωστική Νευροεπιστήμη, Ακαδημαϊκά Αγγλικά για Βιοεπιστήμονες, Σχεδιασμός Διδασκαλιών Βιολογίας), θα παρουσιάσουν ένα διαδικτυακό δρώμενο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η εκδήλωση (social event) θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 22:00 στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Φοιτητικού Συνεδρίου Βιοεπιστημόνων και θα είναι ανοιχτή για τους συνέδρους.
Λίγα λόγια για το δρώμενο:
Η ανθρώπινη περιέργεια εδράζει σε προϋπάρχουσες γνώσεις, επομένως εκπαιδευτικές εμπειρίες, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις, μπορούν να παρέχουν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες κίνητρα για μάθηση καθώς και πρόσβαση σε πολύπλοκα, διεπιστημονικά πεδία.
Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν άτυπο χώρο μάθησης, με τη μορφή διαδικτυακού δρώμενου που αναφέρεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σχεδιάσαμε τις ομιλίες/performances με πρόθεση να αξιοποιήσουμε την περιέργεια και το ενδιαφέρον για εξερεύνηση των συμμετεχόντων.
Επίβλεψη, επιστημονική & καλλιτεχνική επιμέλεια:
Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου
Έρευνα & Παρουσίαση (με αλφαβητική σειρά):
Κατερίνα Κηροποιού
Παναγιώτα Κουλούρη
Παναγιώτα Παπαπέτρου
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ιστοσελίδα συνεδρίου:
https://www.pfsb.gr/
Στο εαρινό εξάμηνο προσφέρεται το μάθημα της Βιολογίας & Επικοινωνίας της Επιστήμης (Biology & Scientific Communication).
Παρακάτω είναι η σελίδα του μαθήματος στο ecourse (δεν απαιτείται κλειδί εγγραφής).
https://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=2105
Το μάθημα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους/τις φοιτητές/τριες να κατανοήσουν βασικές στρατηγικές επικοινωνίας της επιστήμης. Οι φοιτητές/τριες αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της τάξης κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Η γλώσσα του μαθήματος είναι η αγγλική και η κύρια ενασχόληση αφορά στην επιστήμη της Βιολογίας.
Το μάθημα ανήκει στον κύκλο απόκτησης πιστοποιητικού Διδακτικής & Παιδαγωγικής Επάρκειας.
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις θα δοθούν στην πρώτη συνάντηση, την Τρίτη 27/2 στις 17:15 (αίθουσα Α, νέο κτίριο) ή διαφορετικά εξ αποστάσεως.
Οι διδάσκοντες,
Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου
Ακριβή Χρυσανθοπούλου
Πέτρος Μαραγκός
Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλες και όλοι καλά,
Στο εαρινό εξάμηνο προσφέρεται το μάθημα της Γνωστικής Νευροεπιστήμης (Cognitive Neuroscience).
Παρακάτω είναι η σελίδα του μαθήματος στο ecourse (δεν απαιτείται κλειδί εγγραφής).
http://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=1909
Σε αυτό το μάθημα θα διδάξω τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως η μάθηση, η σκέψη και η μνήμη. Ακόμη, θα μιλήσω για τις τεχνικές απεικόνισης του ζωντανού εγκεφάλου (π.χ. fMRI, MEG, EEG) και θα θέσω τις βάσεις για την κατανόηση των τεχνολογιών αιχμής στο πεδίο.
Επίσης, οι φοιτητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ομάδες πάνω στην κατανόηση άρθρου (primary research) της επιλογής τους και στην παρουσίαση των βασικών σημείων αυτού στην ολομέλεια, στα πλαίσια διήμερου σεμιναριακού κύκλου.
Το μάθημα ανήκει στα μαθήματα εμβάθυνσης/ειδίκευσης μεταπτυχιακού επιπέδου 7 και είναι μέρος του κύκλου «Βιομοριακές Επιστήμες και Βιοτεχνολογία».
Η διδασκαλία γίνεται στα Αγγλικά έτσι ώστε να προσφέρεται η εκπαιδευτική εμπειρία αντίστοιχων αγγλόφωνων μαθημάτων Ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Παρακαλώ σημειώστε ότι το μάθημα δεν έχει προαπαιτούμενα και ότι υπάρχει ευελιξία, εάν ζητηθεί, ως προς την μετακίνηση των διαλέξεων στο ωρολόγιο πρόγραμμα προς διευκόλυνση των φοιτητών/τριών.
Τέλος, στα πλαίσια του μαθήματος πραγματοποιείται σειρά δράσεων για extra credit, όπως το Science Spring Picnic, καθώς και άλλες κοινωνικές δράσεις από τη Λέσχη του μαθήματος (The Cognitive Neuroscience Social Club).
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις θα δοθούν στην πρώτη συνάντηση, την Πέμπτη 29/2 στις 17:15 (αίθουσα Α, νέο κτίριο) ή διαφορετικά εξ αποστάσεως.
Καλή συνέχεια στο εαρινό εξάμηνο,
ΛΒ Ανδρέου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Καλούμε τους/τις τεταρτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες σε συνάντηση, την Πέμπτη 14/12 και ώρα 11:15, στην Αίθουσα Γ.
Οι υπεύθυνοι έτους,
Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου
Η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της κας Παναγιώτας Κουλούρη (ΑΜ: 1994), με τίτλο «Σχεδιασμός, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση μιας Διδακτικής Μαθησιακής Ακολουθίας για τη διδασκαλία της Κληρονομικότητας στο Γυμνάσιο», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και ώρα 13:05 υβριδικά.
Δια ζώσης:
Στην αίθουσα Α, ισόγειο νέου κτιρίου
Εξ αποστάσεως:
Mέσω της πλατφόρμας Google Meet στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://meet.google.com/xci-xaer-nah
Εναλλακτικά, παρακαλώ ανοίξτε το Meet και εισαγάγετε τον εξής κωδικό: xci-xaer-nah
Έκθεση τέχνης & επικοινωνίας της επιστήμης στο ASF2023 || Απατηλή Όραση: Ανθρώπινος Εγκέφαλος & Ψευδαισθήσεις
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι φοιτητές και φοιτήτριες των μαθημάτων Ακαδημαϊκά Αγγλικά για Βιοεπιστήμονες, Σχεδιασμός Διδασκαλιών Βιολογίας και Γνωστική Νευροεπιστήμη, συνεργάστηκαν με φοιτητές/φοιτήτριες άλλων ειδικοτήτων και άλλα φυσικά πρόσωπα, στα πλαίσια μιας ομάδας με σύνθεση STEΑM. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης είναι η έκθεση τέχνης και επικοινωνίας της επιστήμης «Απατηλή Όραση: Ανθρώπινος Εγκέφαλος & Ψευδαισθήσεις», η οποία παρουσιάζεται στο Athens Science Festival 2023, Τεχνόπολη, Γκάζι.
Λίγα λόγια για την έκθεση:
Μια οπτική ψευδαίσθηση ξεκινάει εκεί που οι αισθήσεις μας εγκαταλείπουν. Η ψευδής αντίληψη της πραγματικότητας που κατασκευάζει ο εγκέφαλος, μάς αποκαλύπτει τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί. Μαθαίνοντας λοιπόν από τα «λάθη» μας, εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την έννοια του λάθους στην επιστήμη και την κοινωνία· καθώς στην επιστήμη βασιζόμαστε στον πειραματισμό προς την εξερεύνηση του αγνώστου, ενώ στην εκπαίδευση συχνά ρισκάρουμε να κάνουμε λάθος προκειμένου να μάθουμε. Η παρούσα έκθεση τέχνης διαπραγματεύεται αυτές τις ιδέες σε μια ανοιχτή συζήτηση με αποδέκτη κοινό όλων των ηλικιών. Κατά βάση περιλαμβάνει εκθέματα που έχουν δημιουργηθεί μέσω της 3D (τρισδιάστατης) εκτύπωσης, αξιοποιεί δηλαδή την τέχνη και την τεχνολογία προς επικοινωνία της νευροεπιστήμης που μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Επίβλεψη, επιστημονική & καλλιτεχνική επιμέλεια:
Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου
Συντελεστές:
Δρ. Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου (μέλος Ε.Ε.Π., Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Άγγελος Ελεύθερας (τελειόφοιτος Τμήματος Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης), Παναγιώτα Κουλούρη (τελειόφοιτη Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Ελευθερία Δρυμωνίτη (τελειόφοιτη Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), Δρ. Αλέξανδρος Μουτζούρης (Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Δημήτρης Καρφής (απόφοιτος Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Βεατρίκη-Δέσποινα Κουφονικόλα (φοιτήτρια Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Ειρήνη Κλειδαρά (φοιτήτρια Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Μαρία Γκουζιώνη (φοιτήτρια Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Όλγα Μαυρίδη (απόφοιτη Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Ματίνα Γραμματικάκη (απόφοιτη Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Ελευθερία Κατσαρού (τελειόφοιτη Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών), Κωνσταντίνα Τάλλου (Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επίσημος συνεργάτης του Athens Science Festival 2023
Καλησπέρα,
Λόγω της αναστολής του εκπαιδευτικού έργου στις 6/10/2023 και στις 13/10 η πρώτη συνάντηση του μαθήματος ορίζεται την Παρασκευή 20/10, ώρα 15:00 στην αίθουσα Α (ισόγειο, νέο κτίριο).
Για την επικοινωνία και την ενημέρωσή σας, παρακαλώ πολύ να πραγματοποιήσετε την εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στο ecourse, καθώς έπειτα από την έναρξη του μαθήματος θα εφαρμοστεί κωδικός πρόσβασης.
https://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=1908
Καλή συνέχεια και καλή ακαδημαϊκή χρονιά,
ΛΒ Ανδρέου
Καλησπέρα,
Στο μάθημα των Ακαδημαικων Αγγλικών για Βιοεπιστήμονες δε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα, Τρίτη 3/10.
Η πρώτη συνάντηση του μαθήματος ορίζεται την Τρίτη 10/10, ώρα 17:00 στην αίθουσα Β (ισόγειο, νέο κτίριο).
Για την επικοινωνία και την ενημέρωσή σας, παρακαλώ πολύ να πραγματοποιήσετε εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στο ecourse, καθώς έπειτα από την έναρξη του μαθήματος θα εφαρμοστεί κωδικός πρόσβασης.
https://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=491
Καλή συνέχεια και καλή ακαδημαϊκή χρονιά,
Λευκοθέα-Βασιλική Ανδρέου