Καλλιόπη Στάρα

Οι διαλέξεις του μαθήματος "Πολιτισμική Οικολογία" θα αρχίσουν απο την Παρασκευή 22/10 στις 12  σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων. Για την παρακολούθηση των διαλέξεων ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έχουν ανακοινωθεί.  Λεπτομέρειες για το μάθημα από εδώ και στο εξής θα αναρτώνται στο e course. Καλή μας αρχή!

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 10:50

Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Helecos 10

Εκ μέρος της οργανωτικής επιτροπής του HELECOS 10 σας υπενθιμίζουμε ότι το 10ο πανελλήνιο συνέδριο Οικολογίας: «Οικολογία και διατήρηση της φύσης: πρόοδος και προκλήσεις σε εποχή κρίσης» πραγματοποιείται διαδικτυακά στις 14-17 Οκτωβρίου 2021. Οι εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 10 Οκτωβρίου 2021 και είναι δωρεάν για τους φοιτητές.

Περισσότερες πληροφορίες: https://helecos10.gr


Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες

Διαδιδικτυακή εκδήλωση του εργαστηρίου Οικολογίας του Τμήματος ΒΕΤ

Πέμπτη 1 Απριλίου και ώρα 18:00 -20:00

Σύνδεσμος εκδήλωσης https://youtu.be/1uJ-HTKpeSk

Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες

Διαδιδικτυακή εκδήλωση του εργαστηρίου Οικολογίας του Τμήματος ΒΕΤ

Πέμπτη 1 Απριλίου και ώρα 18:00 -20:00

Σύνδεσμος εκδήλωσης https://youtu.be/1uJ-HTKpeSk

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην έρευνά μας για την περιβαλλοντική ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα για την ιστορία των πλατάνων της πόλης,  συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5jKcCwYTbz4Xvp0WLrfINvXAIQTIQs3-mYEQBiBOM768B2w/viewform?fbclid=IwAR1ytlH3XouYXqfZSLlAUjee6WvMi5yHRxHHq2x3JRvhDMZV3Dna1Ye-P2M

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμβολή σας.

Από το Εργαστήριο Οικολογίας, Τμ ΒΕΤ, ΠΙ

Την ΄Παρασκευή, 16.10.2020 και ώρα 12.00-15.00, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μας εισαγωγικό μάθημα διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα.

Θα βρείτε λεπτομέρειες και πληροφορίες στο ecourse του μαθήματος

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να επικοινωνήσουν με την διδάσκουσα Καλλιόπη Στάρα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  με εμαιλ για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Η τέταρτη διεθνής έκθεση του  Kew για την κατάσταση του κόσμου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτέμβρη 2020 αναλύει σε βάθος την κατάσταση των φυτών και μυκήτων του πλανήτη. Τα νέα δεδομένα είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας και άνευ προηγουμένου διεθνούς συνεργασίας που ενέπλεξε 210 επιστήμονες από 42 χώρες, ανάμεσά τους και δύο επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής John M. Halley, συμμετείχε στην ομάδα που εργάστηκε για το θέμα «Κίνδυνος εξαφάνισης και απειλές για φυτά και μύκητες», ενώ η Δρ Καλλιόπη Στάρα για το θέμα «Η κατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων του πλανήτη: Τι μπορούμε να μάθουμε από τα δέντρα, τους μύκητες και τις μέλισσες;». Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πώς χρησιμοποιούμε σήμερα φυτά και μύκητες, ποιες χρήσιμες ιδιότητές τους αγνοούμε και τι κινδυνεύουμε να χάσουμε.  Τα φυτά και οι μύκητες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής στον πλανήτη Γη. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις σε επείγοντα προβλήματα που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Αυτοί οι ζωτικής σημασίας πόροι εκθέτονται στους ίδιους κινδύνους που απειλούν γενικά τη βιοποικιλότητα.

Η έκθεση τονίζει την επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν λύσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα φυτά και οι μύκητες, για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ο πλανήτης.   Σε αυτή την έκθεση ορόσημο είναι η πρώτη φορά που τα φυτά και οι μύκητες αξιολογούνται ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έκθεση δημοσιεύονται επίσης σε μια σειρά ερευνητικών εργασιών που διατίθενται ελεύθερα  στο επιστημονικό περιοδικό Plants, People, Planet.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

  1. https://www.kew.org/sites/default/files/2020-09/Kew%20State%20of%20the%20Worlds%20Plants%20and%20Fungi.pdf
  2. https://nph.onlinelibrary.wiley.com/toc/25722611/2020/2/5

Στα πλαίσια του έργου INCREdible που σκοπό έχει να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα Μη Ξυλώδη Δασικά Προϊόντα στη Μεσόγειο οργανώνουμε εκδήλωση για το ευρύτερο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων με τίτλο: «Μανιτάρια και τρούφες: Από το δάσος στο τραπέζι».

Χώρος και πρακτικές πληροφορίες: Θυμωμένο Πορτραίτο, Καποδιστρίου 36-38, Ιωάννινα, Σάββατο 15/2/2020, ώρα έναρξης: 13:00 | ώρα λήξης: 16:00.

Πρόγραμμα
13.00 Εγγραφές
13.15

Καλωσόρισμα, εισαγωγή στην εκδήλωση και στο πρόγραμμα INCREdible

Καλλιόπη Στάρα, Εργαστήριο Οικολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

13.25

Εδώδιμα και δηλητηριώδη μανιτάρια στην Ελλάδα και στην Ήπειρο.

Θανάσης Ντίνος, Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου

14.00

Τα βασικά είδη των υπόγειων μανιταριών στην Ελλάδα και στην Ήπειρο.

Βασίλης Μυλωνάς, Trοufa club

14.15 Ερωτήσεις-Συζήτηση
14.30 Ο  Παναγιώτης Σιαφάκας μαγειρεύει μανιτάρια. Μαθήματα γευσιγνωσίας  με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο
16.00 Λήξη της εκδήλωσης

Περισσότερα:https://incredibleforest.net/content/mushrooms-and-truffles-forest-table

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 11:03

Πολιτισμική Οικολογία

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες για το μάθημα να μη χάσουν τη δεύτερη συνάντησή μας την Παρασκευή 1/11/2019 και ώρα 12.00-15.00 καθώς δρομολογούμε άμεσα την πρώτη μας επίσκεψη στο πεδίο.

Σελίδα 1 από 3