Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 11:19

Προτεινόμενη διπλωματική εργασία

Προστέθηκε από τον 

Τίτλος: Αποσαφηνίζοντας τη γενετική βάση χαρακτηριστικών ανάπτυξης σε επιλεγμένους γoνότυπους στο Ευρωπαϊκό λαβράκι (Dicentrarchus labrax)

 

 

Η φαινοτυπική ποικιλότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσαρμογή, την εξέλιξη, αλλά και τη διαχείριση των ειδών και των πληθυσμών τους. Συνεπώς, η κατανόηση της συχνά πολύπλοκης, σχέσης φαινότυπου – γoνότυπου ανέκαθεν συγκέντρωνε έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Η υπόθεση εργασίας της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ότι συγκεκριμένοι μονοκουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (Single Nucleotide Polymorhpisms, SNPs) στο γονιδίωμα του Ευρωπαϊκού λαβρακιού έχουν σημαντική επίδραση στα χαρακτηριστικά ανάπτυξης (π.χ. μήκος, μορφολογικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια εμπορική αξία του είδους). Τα εν λόγω SNPs αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατη έρευνα που εξέτασε γονιδιώματα από καλλιεργούμενους και φυσικούς πληθυσμούς λαβρακιού.

Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης συλλέχθηκαν άτομα λαβρακιού διαφορετικών SNPs γονοτύπων. Η προτεινόμενη διπλωματική εργασία περιλαμβάνει την μορφολογική μελέτη. Στη συνέχεια θα γίνει στατιστική συσχέτιση  με χρήση πολυπαραμετρικών αναλύσεων σε σχέση  με τις διάφορες γoνοτυπικές κλάσεις των SNP. Επιβεβαίωση της υπόθεσης εργασίας θα βοηθήσει την περισσότερο στοχευμένη, και άρα ενδεχομένως αποδοτικότερη, εμπορική εκμετάλλευση του είδους.

Η διπλωματική εργασία θα γίνει στα Ιωάννινα , στο εργαστήριο Ζωολογίας. Θα υπάρχει συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από το εργαστήριο Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. και του Διεθνούς Πανεπιστημίου. 

Η έναρξη της διπλωματικής εργασίας θα είναι από 1/10/2023. 

 

Διαβάστηκε 649 φορές