Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 11:46

Προσκεκλημένη ομιλία σήμερα 10/5 και ώρα 17.00 επί του παγκόσμιου γεωπάρκου της UNESCO Βίκου-Αώου (Χ. Παπαϊωάννου)

Προστέθηκε από τον 
Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ σας προσκαλεί την Τρίτη 10/5/2022 και ώρα 17.00 στη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:
«Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Βίκου-Αώου: γεωλογική-φυσική και πολιτιστική αξία»
Ομιλητής: Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.
Σύνδεσμος ομιλίας: https://meet.google.com/rki-jpaf-pfs
Παρεύρεση με φυσική παρουσία: Αίθουσα Α, Τμήμα ΒΕΤ (νέο κτίριο). GPS: 39.619896 20.845917
Είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό
Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου. Περιλαμβάνει 62 οικισμούς και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας ως Εθνικό Πάρκο, Δρυμός ή περιοχή Natura 2000. Συγκροτείται από τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου, καθώς και τα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου (Τύμφη και Σμόλικας). Η γεωλογική ιστορία του Γεωπάρκου αρχίζει πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, στην αρχή της Ιουρασικής εποχής. Πετρώματα ιζηματογενή και μαγματικά συγκροτούν τη γεωλογική δομή της περιοχής. Αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες των γεγονότων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής είναι οι 51 Γεώτοποι του Γεωπάρκου, που διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Στο Γεωπάρκο συναντούμε πλούσια και πυκνά δάση, θαμνώνες, υποαλπικά λιβάδια και έντονα βραχώδεις περιοχές, ενώ οι δύο Δρακόλιμνες -με τους μύθους που τις συνδέουν- δίνουν μια σπάνια ομορφιά στο άγριο ορεινό τοπίο. Το Γεωπάρκο φιλοξενεί ένα πλήθος φυτικών και ζωϊκών ειδών πολλά από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα, καθιστώντας την περιοχή ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κέντρο για την βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος, ως στέλεχος του αναπτυξιακού οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα & μελέτες για την ανάπτυξη, προστασία, προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Ηπείρου. Ειδικότερα, τα τελευταία 12 χρόνια ως συντονιστής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, φορέας λειτουργίας του οποίου είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, έχει αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης ποικίλων δράσεων ώστε η περιοχή του Βίκου- Αώου να αποκτήσει, αλλά και να συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.
 
Διαβάστηκε 594 φορές