Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 14:38

Νέο μάθημα επιλογής- «Χερσαία πανίδα της Ελλάδας- ασπόνδυλα»: δηλώσεις

Προστέθηκε από τον 
Zerynthia polyxena Zerynthia polyxena @V.Kati

Ένα νέο μάθημα εισέρχεται φέτος στο πρόγραμμα σπουδών του ΒΕΤ, με στόχο να εμπλουτίσει το γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών του με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για το πιο σημαντικό γρανάζι του κύκλου της ζωής: τα ασπόνδυλα. Πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες, πασχαλίτσες, ακρίδες, γρύλοι, λιβελλούλες, σαρανταποδαρούσες, σαλιγκάρια, μέλισσες…όλες αυτές οι άγνωστες εν πολλοίς μορφές ζωής που μας περιβάλλουν αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος και με το πέρας του, δεν θα είναι πια τόσο άγνωστες…

Ποιες ομάδες εντόμων και λοιπών χερσαίων ασπονδύλων φιλοξενεί η Ελλάδα και τί ποσοστό αυτών ενδημούν;  Ποια τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά των επί μέρους ομάδων και ειδών και πώς αναγνωρίζουμε τα είδη στην πράξη μέσω κλειδών και ηλεκτρονικών εφαρμογών; Ποιες μέθοδοι δειγματοληψίας εφαρμόζονται στο πεδίο; Πού οφείλεται η δραματική μείωση των πληθυσμών των ασπονδύλων; Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα έντομα και πώς αναμένεται να προσαρμοστούν και να αποκριθούν; Πώς μας επηρεάζει η απώλεια ειδών αυτής της ομάδας και γιατί; Υπάρχει παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική για να ανασχεθεί η πτωτική τους τάση; Ποια τα βήματα για την υποβολή μιας επιτυχούς ερευνητικής πρότασης στο αντικείμενο; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στις διαδραστικές διαλέξεις, στα journal clubs και στα εργαστήρια του μαθήματος.

Το μάθημα (ΒΕΕ821) είναι μάθημα επιλογής του 7ου εξαμήνου, αντιστοιχεί σε 4 ECTSκαι περιλαμβάνεται στο θεματικό-επιστημονικό κύκλο «Περιβαλλοντική Βιολογία και Τεχνολογία». Θα διδαχθεί για πρώτη φορά φέτος από τη Δρ. Κωνσταντίνα Ζωγράφου, εντομολόγο, με εμπειρία ειδικότερα στο θέμα των πεταλούδων και της κλιματικής αλλαγής. Θα εξεταστεί με 1-2 προόδους πολλαπλής επιλογής κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (25%), μιας άσκησης (assignement) (25%) και μιας εργασίας (project) (50%) που θα παρουσιαστεί δημόσια.

Το μάθημα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11/10/2021. Δεν υπάρχει περιορισμός αριθμού φοιτητών, ούτε προαπαιτούμενο μάθημα, πλην όμως συνιστάται η πρότερη επιτυχής ολοκλήρωση του υποχρεωτικού μαθήματος «Βιοποικιλότητα και κλιματική αλλαγή». Όσοι φοιτητές του 4ου έτους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6/10/2021 στο e-mail της διδάσκουσας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Παρακαλείσθε να έρθετε στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας/διάλεξη του μαθήματος, όπου θα γίνει εισαγωγή στο μάθημα και θα παρουσιαστούν οι εργασίες προς ανάθεση (στην ώρα του εργαστηρίου). Η έναρξη του εργαστηρίου με υποχρεωτική παρουσία είναι η 18/10/2021.

Επισυνάπτεται το περίγραμμα του μαθήματος για περισσότερες πληροφορίες.

Σας περιμένουμε!

Β. Κατή

Διαβάστηκε 872 φορές