Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 16:11

O κόσμος των πουλιών στο ΒΕΤ- σεμινάριο της ΕΟΕ

Προστέθηκε από τον 
Παρατήρηση πουλιών στην Παμβώτιδα Παρατήρηση πουλιών στην Παμβώτιδα @Α.Γαλάνη

Το Σαββατοκύριακο 28 & 29/9/2019 οι φοιτητές του ΒΕΤ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο Σεμινάριο για τα πουλιά της περιοχής των Ιωαννίνων. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε), κι έπειτα από πρόσκληση του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΤ.

Η κα Δανάη Πορτόλου παρουσίασε τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (IBA– Important BirdAreas), τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των IBA, όπως και τις δράσεις της Ε.Ο.Ε. με επίκεντρο τις δράσεις όπου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι φοιτητές του Τμήματός μας. Ο Νίκος Μπούκας, απόφοιτος του ΒΕΤ, μίλησε για τη σημασία των υγρών λιβαδιών ως χώρους διαβίωσης και τροφοληψίας των πουλιών της Λίμνης Παμβώτιδας. Ο Δρ. Τάσος Μπούνας, διδάκτορας του ΒΕΤ, παρουσίασε την εξαιρετική δουλειά του για το κιρκινέζι, είδος προστατευόμενο, το οποίο φιλοξενείται στην περιοχή σε σημαντικούς πληθυσμούς.

Στο σεμινάριο οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να βγουν στο πεδίο και να μάθουν τα πουλιά στην παραλίμνια περιοχή, με παρατήρηση και ηχητική αναγνώριση, να μάθουν για τις μεθοδολογίες καταμέτρησης των πουλιών, αλλά και για τις μεθόδους παρακολούθησης της πρόσκρουσης των πουλιών στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, όπου και συχνά πλήττονται από ηλεκτροπληξία. Στο πιο τεχνικό κομμάτι του σεμιναρίου συζητήθηκαν οι απειλές που υφίστανται τα πουλιά στο νομό των Ιωαννίνων, η μέθοδος καταγραφής τους, η διαδικασία δρομολόγησης σχετικών καταγγελιών, καθώς και η χαρτογράφηση των ορίων των IBA. Στη συνάντηση συμμετείχαν φοιτητές του ΒΕΤ, εκ των οποίων και ορισμένα μέλη του Φοιτητικού Οικολογικού Συλλόγου του Παν/ου Ιωαννίνων (Φ.ΟΙ.Σ.Ι), προσωπικό του Ιδρύματος, και έμπειροι ορνιθολόγοι, οι οποίοι λειτουργούν ως εθελοντές στο πρόγραμμα των IBACaretakers.

Η Ε.Ο.Ε. θα δώσει νέο ραντεβού με το Τμήμα μας στο μέλλον, σε μια κοινή προσπάθεια της Ε.Ο.Ε με το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας να εκπαιδεύονται οι φοιτητές του Τμήματός μας στην αναγνώριση των πουλιών στο πεδίο.

Ευχαριστούμε την Ε.Ο.Ε. και τους συμμετέχοντες IBAcaretakersτων Ιωαννίνων για την πολύτιμη εμπειρία που μας προσέφεραν!

Διαβάστηκε 1213 φορές