Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 13:03

Σεμινάριο για τα πουλιά από την ΕΟΕ - Σαββατοκύριακο 28-29/9

Προστέθηκε από τον 

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας προσκάλεσε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη διεξαγωγή σεμιναρίου για τα πουλιά της περιοχής στο χώρο του Τμήματος ΒΕΤ. Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 28-29/9/2019 στην αίθουσα 4 του Μεταβατικού Κτιρίου. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην Υπεύθυνη της ΕΟΕ κα Δανάη Πορτόλου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  έως την Παρασκευή 27/9/2019 και ώρα 12.00

 

Πληροφορίες για το Σεμινάριο.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA - Important Bird Areas) υλοποιεί κάθε χρόνο σεμινάρια για την υποστήριξη και εκπαίδευση των εθελοντών της καθώς και την επέκταση του Δικτύου των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Δίκτυο IBA Caretakers). Το Δίκτυο αυτό λειτουργεί από το 2003 και αποτελείται από εθελοντές ή ομάδες εθελοντών οι οποίοι ζουν κοντά, κατάγονται ή επισκέπτονται μία από τις ΙΒΑ της χώρας μας. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν την επιστημονική παρακολούθηση των ΙΒΑ και συμβάλουν στην καταγραφή της ορνιθοπανίδας και των ενδιαιτημάτων και των απειλών που εντοπίζουν.

Αυτό το Σαββατοκύριακο (28-29/9) θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τοπική συνάντηση των IBA Caretakers Ιωαννίνων. Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε φοιτητές του Πανεπιστημίου που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο των IBA Caretakers αλλά και σε άλλα εθελοντικά προγράμματα παρακολούθησης πουλιών που υλοποιεί η Ορνιθολογική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητήσουμε για τις απειλές που παρατηρούνται στις δύο ΙΒΑ Ιωαννίνων και πως πρέπει να τις καταγράφουμε, καθώς και πως συμπληρώνουμε την ετήσια αναφορά των ΙΒΑ. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε επίσης πώς να δρομολογούμε καταγγελίες και ποια υποστήριξη χρειάζεται η τοπική ομάδα σχετικά με αυτές. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δεδομένων των ΙΒΑ, σχεδιάζουμε να χαρτογραφήσουμε τα κρίσιμα ενδιαιτήματα των ειδών χαρακτηρισμού των ΙΒΑ και να προτείνουμε αλλαγές στα όρια των ΙΒΑ καθώς και στα δεδομένα ορνιθοπανίδας. Τέλος, θα βρούμε χρόνο να επιδείξουμε μεθόδους στο πεδίο για την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας καθώς και την παρακολούθηση της πρόσκρουσης και ηλεκτροπληξίας στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος.

Ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:

Σάββατο 28/9 10:00 – 14:00 Ετήσια αναφορά / ορνιθολογικά δεδομένα / όρια
14:00 – 15:00 Διάλειμμα - μεσημεριανό
15:00 – 18:00 Απειλές και καταγγελίες
Κυριακή 29/9 09:00 – 11:00 Παρουσιάσεις
11:00 – 14:00 Πεδίο / Μεθοδολογίες
14:00 – 15:00 Διάλειμμα - μεσημεριανό
15:00 – 17:00 Ανοιχτή συζήτηση
Διαβάστηκε 1246 φορές