Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 09:51

Μανιτάρια και τρούφες: τρόποι βελτίωσης της ποιότητας και κατάστασης της αγοράς

Προστέθηκε από την 

Μανιτάρια και τρούφες: τρόποι βελτίωσης της ποιότητας και κατάστασης της αγοράς

Στα πλαίσια του έργου INCREdible που σκοπό έχει να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα Μη Ξυλώδη Δασικά Προϊόντα στη Μεσόγειο οργανώνουμε διαπεριφερειακό σεμινάριο σχετικά με τη διαχείριση και το εμπόριο των άγριων μανιταριών.

 

Το πρόγραμμα INCREdible όσον αφορά την εμπορευματοποίηση και την ανάπτυξη της αγοράς σχετικά με τα μανιτάρια και τις τρούφες επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και γνώση της γαστρονομικής αξίας τους, στην ανάπτυξη εργαλείων ανίχνευσης περιπτώσεων εξαπάτησης των καταναλωτών και στο ζήτημα της διατήρησης, ανθεκτικότητας και αποθήκευσης των νωπών μανιταριών και της τρούφας. Το εργαστήριο αυτό θα παρέχει πληροφορίες σχετικές με το πώς να αξιοποιηθεί το προϊόν ώστε να είναι κερδοφόρο. Η ευρωπαϊκή εμπειρία που θα κατατεθεί θα έχει ως θέμα να εγγυηθεί την ιχνηλασιμότητα και να συνδέσει τα μανιτάρια με τη γαστρονομία, μέσα από πληροφορίες και γνώσεις που θα ανταλλάξουν διαφορετικοί κοινωνικοί εταίροι από την περιοχή της Ηπείρου, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Οι εργασίες της πρώτης μέρας θα πραγματοποιηθούν στα Γιάννενα (Φρόντζου Πολιτεία), ενώ αυτές της δεύτερης μέρας αποτελούν μέρος του προγράμματος της 11ης Ηπειρωτικής Γιορτής Μανιταριού που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΠΑΛΑΣΕ (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας) στα Άνω Πεδινά.

 

Το πρόγραμμα INCREdible συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2017- Οκτώβριος 2020. Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Οικολογίας συμμετέχει στα δίκτυα για τα μανιτάρια και τις τρούφες, καθώς και για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

 

Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα: 

https://www.incredibleforest.net/sites/default/files/mt_interregional_ioannina_29052019_gr.pdf

 

Διαβάστηκε 1008 φορές